Vinç ehliyeti çeşitleri; Kule vinç ehliyeti, Mobil vinç ehliyeti, Personel Yükseltici sepetli vinç ehliyeti, Tavan vinci operatör belgesi olarak 4 çeşit vinç ehliyeti bulunmaktadır.
Daha önceki yıllarda tek tip vinç operatörlük belgesi varken vinç operatör belgesini alan bir operatör bu almış olduğu belge ile tüm vinç çeşitlerini kullanabiliyordu ancak Kaldırma Yükleme Vinç programı 30.01.2015 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığınca Kaldırma Yükleme Mobil vinç iş makinesi operatörü kurs programı olarak değiştirilmiştir.
Eski tip Vinç operatör belgelerinin Mobil vinç olarak değiştirildiğine dair Bakanlık yazısı
Yukarıda da anlattığımız gibi Vinç ehliyeti çeşitleri; 4 çeşit olup aşağıda vinç çeşitleri ve alınması gereken operatör belgeleri yazılmıştır.
Kule vinç ehliyeti: Kule vinç türü iş makinelerinin kullanılması için alınması gereken operatör belgesidir.
Mobil Vinç Ehliyeti: Lastikli veya paletli Mobil vinç türü Kamyon üstü vinç, Kamyonlu vinç, yapısı itibarıyla mobilize olan vinç, hiyap vinçlerin kullanılması için alınması zorunlu belgedir.
Sepetli vinç ehliyeti: Yapısı itibarıyla kamyon veya kamyonet üstünde sepetli teleskopik bomlu personel ve yük yükselten platformların kullanılması için alınması zorunlu belge Personel ve yük yükseltici ehliyeti dir.
Tavan Vinci operatör belgesi: Tavan vinçlerinin Elektrikli monaray, portal vinçler, Çift kiriş gezer köprülü vinçler, tek kiriş gezer köprülü vinçler, pergel vinçler, elektrikli caraskal vinçlerin kullanılması için alınması gereken operatörlük belgesi ise Kaldırma Taşıma Raylı sistem Köprülü vinci operatör belgesidir.