İş Makineleri ve Çeşitleri Dersi

İş Makineleri ve Çeşitleri; İş makineleri Operatör Kursularında verilen ders konusudur Tüm iş makineleri operatör ehliyetini kapsar hepsi için geçerlidir.

İnşaat, Sanayi, Lojistik iş kollarında kullanılan iş makineleri türleri çok çeşitli ve kullanım alanları kullanım tarzları ayrıca çalışma prensipleri bir birinden farklıdır. Bundan dolayı da her iş makinesinin operatör belgesi farklıdır. Örneğin Forklift ehliyeti alan bir operatör forklift belgesi ile Beko loder kullanamaz, Bekoloder ehliyeti alan bir operatör de Loder Yükleyici kepçe kullanamaz.

Yukarıda belirtiğimiz gibi bu derslerin hepsi ortak olarak hazırlanmış olup Kepçe ehliyeti ekskavatör, bekoloder, forklift, Kule vinç ehliyeti alacak operatör adayları bu derslerin hepsinden sorumludur. Çünkü ilk defa bir iş makinesi operatör belgesi alan bir operatör adayı bir sonrakinde tekrar başka bir İş makinesinin operatör belgesini almaya kalktığında Yazılı sınavdan muaf olacak olup sadece Almak istediği iş makinesinin uygulama eğitim ve sınavına girecektir.

Asfalt plenti; Sıcak bitüm ile değişik boyutlarda gruplandırılmış agreganın bir mikserde karıştırılarak serime hazır hale getirildiği tesistir.

Tesis mobil veya sabit olarak inşa edilebilir. Mobil tesisler taşınabilir olduğundan işten işe götürülebilir. Sabit tesisler ise genellikle kalıcı yaşam alanlarının sezonluk veya yıllık yol inşa ve mevcut yol tamir ihtiyaçlarını karşılamak üzere genellikle şehir merkezleri dışında ancak olabildiğince yakın alanlarda inşa edilirler.

Bariyer (Direk) Çakma İş Makinesi; Kara yollarında yol kenarları refüj ayrımlarında Ayrıca Güneş enerji santrallerinin kurulumunda kullanılan direklerin zemine çakma işine yarayan iş makinesidir.

Beton Pompalama İş Kamyonu ; Yüksek binalara yatay veya dikey yerlere karışımı yapılmış hidrolik yada pnömatik sistem ile çalışan kamyon üstü ve mobil olabilen sıvı beton pompalamaya yarayan iş makinesidir.

Beton Püskürtme Makineleri; Akışkan ve homojen olarak hazırlanmış yapısal karışımı püskürtme yöntemi ile transfer aktarmaya yarayan yer üstü ve yer altı tünel yapımlarında kullanılan mobil, kamyon üstü monteli veya sabit olan iş makineleridir.

Beton Santrali; Beton Santralleri, her tür projede kullanılan yüksek ve kaliteli betonun hızlı üretimi için kullanılmaktadır. Uygulamaya ve projelere göre Mobil, Sabit ve Kompakt olarak 3 farklı modeli vardır. Kum, çakıl, mucur, kimyasallar ve çimento karışımlarının kullanılarak yüksek kapasitede hazır beton elde edilir.

Beton Taşıma/Karıştırma (Transmikser); Yapısı itibarıyla Römork, yarı römork, kamyon şasisi üzerine monte edilmiş veya kendinden yüklemeli kompakt olarak üretilmiş hazır yapı malzemelerini beton taşımaya, karıştırmaya ve boşaltmaya yarayan mobil olan iş kamyonudur.

Çekici Tahrikli Ağır Nakliye (Low-Bed) İş Makinesi; Tersane, petrol rafinerisi, inşaat, köprü ve enerji (rüzgâr, termik, hidroelektrik, nükleer enerji) santralleri vb. yerlerdeki ağır makine ve benzeri yüklerin modüler dingil sistemiyle taşınması, nakledilmesi veya montaj sahasına götürülmesinde kullanılan çekici tahrikli hidrolik kumandalı ağır nakliye (Low-Bed) iş makinesi araçlarıdır.

Çekme Araçları İş Makinesi; Trafiğe kapalı veya trafiğe açık alanlarda uçaklardan bagajların ve kargoların güvenli, emniyetli ve hızlı bir şekilde alınması ve uçaklara yüklenmesi, Fabrika, depo, antrepo gibi yerlerde üretilen malzemelerin, gelen veya giden malzemelerin çekici araçlara takılan römork veya römorklar ile sevk alanına götürülmesi veya sevk alanından getirilmesi amacıyla kullanılan içten yanmalı veya elektrikle çalışan iş makineleridir.

Dozer İş Makinesi; Toprak tesviyesinde kullanılan Traktör gibi önüne monte edilmiş sıyırıcı bıçağı olan paletli bir iş makinası. Ön tarafından düşey doğrultuda aşağı yukarı hareket edebilen güçlü bir uzun sıyırıcı kepçe vardır. Dozer bu kepçenin alt tarafındaki kesici bıçakla toprağı parçalar ve kazıyarak kaldırır. Kazınan toprağı sıyırıcı kepçesi vasıtasıyla ileri doğru iterek sürükleyebilen paletleri üzerinde hareket eden iş makinesidir.

Ekskavatör İş Makinesi; İnşaat, maden, yol yapımı gibi Toprak işlerinde kullanılan bir iş makinesidir. Sert zeminleri kazıma, kanal açma ve aldığı hafriyatı kamyona yükleme işlerini yapar. Güç aktarımına göre zincirli ya da hidrolik olabilirler. Küçük kanal açımından büyük maden ocaklarının kazılmasına kadar değişik büyüklük ve güçlerde üretilirler. Zeminin kazı durumuna göre paletli veya lastik tekerlekli olanları vardır. Kazının yanı sıra şev kesimi, yükleme ve kaldırma işlerinde de kullanılır.

Elektrikli Trans Palet nedir; İnsan kontrolü ya da akülü motor desteği ile çalışırlar, taşıma işleri için pratik ve ekonomiktirler. Manuel ve Akülü Elektrikli olarak kullanılan türleri vardır. Fabrika, depo ve açık sahalarda yüklerin kaldırılması, taşınması, istiflenmesi ve yönünün değiştirilmesi amacıyla kullanılan elektrikle çalışan kaldırma makinesidir.

Yazar: admin